Lillafüredi Pisztrángtelep
Frissen fogott, frissen sütött pisztráng. Aki szeretné megkóstolni ezt a gasztronómiai kuriózumot, az a lillafüredi pisztrángtelepen megteheti. Az Ómassa felé vezető úton haladva, Lillafüredtől néhány kilométerre a Garadna-völgyben található a pisztrángtelep.
Bár itthon a gasztronómiai forradalom viszonylag újkeletű, maga a pisztrángtelep komoly múlttal rendelkezik. Herman Ottó már 1906-ban javasolta a Szinva-patak völgyében egy szakszerű pisztrángtelep megépítését, azonban a megvalósításra még majdnem három évtizedet váni kellett. 1932-ben a Hámori tó pisztrángjainak 80%-a egy betegség következtében elpusztult, így a Magyar Királyi Erdőigazgatóság még abban az évben megkezdte a pisztrángtelep építését. A gazdaság ma már 1,0 hektáron 3700 m2 vízfelülettel, 18 medencével üzemel. A tiszta vizû tavakban sebes pisztrángot, szivárványos pisztrángot, és pataki szajblingot szaporítanak, évente fél millió ikrát keltetve. A telep halait még a Bocuse D’or magyar csapata is kiváló minőségűnek találta.
A telep egész évben látogatható, a halsütöde április és október között várja a vendégeket.
Forrás, további információ: http://pisztrangtelep.hu/